Kategorier
Blogg om elbilar

Barbados leder vägen för elbilar i den karibiska övärlden

Barbados är ett av de ledande länderna, inte bara i Karibien, utan i världen vad det gäller anpassningen till elbilar.

Barbados ligger för närvarande femma i världen vad det gäller förhållandet mellan elfordon vs. fordon med förbränningsmotorer fordon. Strax före på listan ligger länder som Nederländerna och Norge.

I november förra året återfanns det 130 elfordon på Barbados.

”Det är en riktigt bra mix – halv privat och halv verksamhet. Vår yngsta kund är 18 och vår äldsta är 82 ”, säger Simon Richards, VD på o ”electric vehicle import company i Barbados”

Richards pekar dock på på höga tullar som är en utmaning för en växande efterfrågan, och konstaterar att den genomsnittliga kostnaden för en elbil utan tullar är 35 000 $. Tullavgifterna i Barbados ligger på cirka15 000 $. Detta problem med tullar är något som plågar de flesta länder, inte minst Sverige.

Den första mässan för elbilar i Barbados var EVlution expo på Bushy Park Barbados förra året. Mässan syftar till att öka allmänhetens medvetenhet om elfordon och hållbara energiprodukter överlag. Det presenterades utställningar från flera förnybara energibolag i Barbados, samt anordnades provkörningar av elfordon, Segway-åkattraktioner och andra företag med en grön, hållbar fokus visade upp sina produkter.

Evenemanget arrangerades av GIZ (tyska International Development Corporation), CARICOM sekretariat, och markerade början av CARICOM ”Energi-veckan” som har temat ”Empowering” – hållbar utveckling”.

CARICOMs programchef för energi, Dr. Devon Gardner, noterade att de karibiska öarna Montserrat, St Vincent och Guyana också satsar elfordon, och att en övergång till ”rena, effektiva, infödda” energikällor är välkomna.

”Det har ekonomiskt värde, det har miljöfördelar lokalt i form av den rena luften och sedan finns det globala miljöfördelar i en minskning av koldioxidutsläpp”, tillade han.

”Vi tror att elbilar på grund av deras effektivitet kommer att bidra till att göra transportsektorn i regionen mycket mer energieffektiva. Transportsektorn i regionen står för en betydande del av fossila bränslen och är i själva verket i många länder som är ansvariga för lejonparten – så mycket som 67 procent -. bensinkonsumtion ”

Han noterade att det finns också möjligheter att integrera elektrisk mobilitet teknik för att utveckla effektiva transportsystem, som ”ett offentligt buss-system som drivs genom kostnadseffektiv, tillförlitlig och rena kraftkällor.”

Barbados anses av många vara den bästa ön för en semester i Karibien. Det är rent och organsierat. Maten är god och billig, och infrastrukturen ypperlig. Inte minst är ön känd för sin trevliga befolkning och vackra stränder. Electric Car Rentals inc är öns första biluthyrningsfirma med elbilar. De återfinns på Grantely Adams Airport. Läs tips på karibien.eu om erbjudande på resa till Barbados – spara tusenlappar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *