Kategorier
Blogg om elbilar

Statsbidrag för elbilar i Spanien

Många länder subventionerar elbilar. Norge är ett lysande exempel. För 2 år sedan registrerades endast 1500 nya elbilar i Sverige samtidigt som det registrerades 8000 (samma år var Nissan Leaf den 3 mest sålda personbilen i Norge). Till exempel subventioneras elbilarna i Norge med att köparen slipper pålagor som extra skatter för vikt och koldioxidutsläpp.

Samtidigt har våra grannar en mycket mer utbyggd infrastruktur av laddningsstationer. Detta har också medfört att försäljningen av elbilar ökat lavinartat i orter utanför storstadsområden. Dessutom har marknaden med elbilar för uthyrning växt sig mycket starkt. I Sverige är motståndet mot subventioner, skattelättnader och andra förändringar som måste till fortsatt starkt.

[Uppdatering 3/11 2017. Kommunen Estepona på Costa del Sol kommer ge ägare av elbilar och hybridbilar bidrag på 75 %]

Statsbidrag för elbilar i Spanien

I Spanien är läget ännu mer prekärt än i Sverige. Under 2014 såldes enbart 1076 elektriska bilar i landet. Viljan till förändring för miljöns bästa är dock mycket större i Spanien jämfört med Sverige. Därför har man beviljat ett statsanslag på 7 miljoner € för att öka på försäljningen av elbilar (ej hybrid) i Spanien.

Alla som bor i Spanien, även svenskar (dock krävs ett så kallat NIE-nummer), kan utnyttja rabatten som kommer utgå för elbilar i landet.

De är som följer:

  • 2700 € för bilar med en körsträcka på 15 till 40 km.
  • 3700 € för bilar med en körsträcka på 40 till 90 km.
  • 5500 % för bilar med körsträcka på över 90 km.

I vissa regioner utgår det även andra rabatter för inköp av elbilar. Familjer med 3 eller fler barn, beroende på var i Spanien man bor, får ytterligare bidag på 3200 €, 4200 € och 6000 €.

Även om infrastrukturen för elektriska fordon i Spanien för tillfället är undermålig så förändras läget mycket snabbt.

Flera biltillverkare säljer elfordon i Spanien. De mest populära är:

Nissan Leaf 24,000€
Renault Zoe 21,525€
Mitsubishi i-MiEV 30,950€
Volkswagen e-up! 26,000€
Smart ForTwo Electric Drive 20,000€
Toyota Prius 35,500€€
BMW i3 32,690€

Uthyrning av elbilar i Spanien

Nissan Leaf går att hyra i SpanienMarknaden för uthyrning av elbilar i Spanien är begränsad, men växer och läget ser mycket ljusare ut än i Sverige. Till exempel så började Hertz i Spanien med att hyra ut Nissan Leaf för lite mer än ett år sedan (som ett led i i ” Zero Emissions Mobility 2″). Initiativet har mottagits mycket positivt och konceptet efterfrågas alltmer i landet.

Det är svårt att hitta tips tips för uthyrning av el-bilar i Spanien, men denna sida har bra tips på hyrbilar och trafikregler överlag i Spanien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *