Kategorier
Blogg om elbilar

Elbilar kan vara till hjälp för den som vill sluta röka

Att elbilar förbättra luften och reducerar Växthusgasutsläpp är förstås ingen nyhet. Men visste du att elbilen även kan hjälpa för den som vill sluta röka?

Det finns än så länge bara anekdotisk bevisning för detta påstående. Men det var Ray Ishak, en försäljare av Nissan Leaf i delstaten Washington, USA, som noterade att så många som 10 stycken individer som köpt en Nissan Leaf av honom hade slutat röka en tid efter sitt nya inköp.

Beror detta på de exponerats för elektromagnetiska fält, eller att deras inköp av elbilar också ökat deras miljö-medvetenhet överlag?

Nej, förklaringen är mycket enklare än så.

Saken är den att många rökare passar på att köpa cigaretter när de stannar till vid en bensinstation för tanka bilen, och utan denna rutin – som i många fall är starkt associerad med rökning – så blir det helt enkelt lättare för dem att sluta röka. KBT-specialister försöker alltid bryta folks dåliga vanor genom att först och främst identifiera, och eliminera eller byta ut, en ”Trigger-vana”, som till exempel att man äter en påse chips i samband med att man ser på fotboll (eller köper cigaretter när man ändå tankar).

Människor som försöker bryta ett alkohol eller knarkberoende ges ofta rådet att undvika de miljöerna som de annars förknippar med att bruka sina droger.

Att de nya elbilsägarna, i alla fall vissa av dem, lättare sluta röka på grund av de ändrar sina vardagliga rutiner är fullt logiskt. Med samma logik borde de också bli smalare tycker man, med tanke på hur benägna många är att köpa sig ”något gott”, eller ta en ”korv med bröd” när man ändå befinner sig på bensinstationen.

Läs här lite mer handfasta tips på att sluta röka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *