Historien bakom Tesla

Tesla är synonymt med Silicon Valley men framför allt med Elon Musk. Mannen som skapade betaltjänsten PayPal gjorde en förmögenhet när han sedan sålde denna tjänst för att sedermera ge sig in i bilbranschen 2003. I och med Tesla menar många att elbilarnas tid är här för att stanna.

 Model S

Teslas målsättning

Den övergripande målsättningen med Tesla är att motverka den globala uppvärmningen. Elon Musk vill tillsammans med sin grupp ingenjörer bevisa att elbilar helt enkelt kan vara bättre än bensindrivna bilar genom att skapa en eldriven bil med överlägsen prestanda. Men Tesla vill inte bara vara en biltillverkare. Vinst är inte heller Teslas mål menar VD Elon Musk. Man vill vara ett företag med fokus på energiinnovation och att snabba upp införandet av elektriska bilar är visionen.

Fabriken

För att på sikt uppfylla drömmen om ett samhälle baserat på koldioxidneutrala transporter och snabba upp införandet av elektriska bilar lade man 2010 beslag på General Motors och Toyotas gamla fabrik i Fremont, en knapp timme sydöst om San Francisco. Den första Teslamodellen, Modell S, hade man till stor del byggt i England. Genom att köpa den nästan 500 000 kvadratmeter stora fordonsfabriken (Nordamerikas största bilfabrik till ytan) har Tesla alla möjligheter att fortsätta utvecklas och skala upp i takt med att man etablerar sig på världskartan. Genom att åter producera fordon i Fremont har Tesla också sett till att skapa tusentals arbetstillfällen som tidigare gått förlorade. Fabriken kan i skrivande stund producera fler än 100 000 bilar per år. Ovanligt nog tillverkar man även allt på ett och samma ställe – drivlina, batterier, kaross men också interiör. Den generösa fabriksytan har också plats över för underleverantörer, exempelvis de entreprenörer som står för sätestillverkningen. Man har även ett gigantiskt öppet kontorslandskap. Förutom tillverkningen av bilar i Fremont har Tesla även en anläggning i Tilburg i södra Nederländerna men också en mindre specialiserad fabrik i Lathrop, en timme öster om Fremont.

Batterier – den centrala byggstenen

Litiumjonbatterier är essentiella för Teslas utveckling och för att minska kostnaderna på dessa har man ingått ett partnerskap med Panasonic som börjat bygget av en gigantisk fabrik som 2020 är tänkt att producera mer litiumjon-celler än vad hela världens produktion stod för 2013. Batterieffektiviseringen kommer i sin tur att underlätta produktionen av vad man kallar Modell 3, bilen som gemene man ska kunna ha råd med. Den prisvärda bil Elon Musk haft i siktet från det att han startade Tesla.

Begynnelsens modeller – Roadster och Model S

Den första Teslamodellen var en mindre sportbil som lanserades 2008. Bara 5 år tidigare hade Tesla grundats. 4 år efter att sportbilsmodellen Tesla Roadster lanserats kom så Model S, Teslas första sedan, en familjebil i premiumsegmentet med en räckvidd på över 400 km. Modellen lägger ribban för Teslas produkter som utöver grym prestanda även innebär nollutsläpp. Bilar utan kompromisser. Man har också som mål att för varje ny generation bilar bli mer och mer prisvärda för att på så sätt skynda på övergången till hållbara transportmedel. Samtidigt går man ut med det kaxiga målet att man redan 2020 ska kunna sälja runt 500 000 bilar, en nästan 1000% ökning jämfört med 2015 då man gått ut med målet att leverera 55000 bilar. Men bortsett från siffror är målet alltså en billig elbil med lång räckvidd. En sådan bil, för gemene man, är tänkt att se dagsljuset 2017 med ett pris på drygt 35 000 dollar (cirka 300 000 kr med dagens mått mätt) och en räckvidd på 30-50 mil.

Hypermoderna bilar

Utöver de klassiska styrreglagen värme och musik finns i Teslas bilar också webbläsare och navigation kopplad till Google Maps. I stort sett allt det som det normalt sett finns knappar för, styrs av en display motsvarande storleken hos displayen på en bärbar dator. Bilarna är också direktuppkopplade via 3G-nätet med möjlighet för mjukvaruuppdateringar om så behövs. Displayen påminner om användningen av en smartphone där det finns möjligheter för att ladda ner och använda applikationer av alla möjliga slag.

Tesla – växthuseffektens mardröm

Tesla har det berömvärda målet att sätta stopp för växthuseffekten och hur man tänkt gå tillväga för att skapa ett samhälle fyllt av koldioxidneutral transport är inget man på något sätt döljer. Med hjälp av batterier för lagring i hem och på företag är tanken att skapa ett oberoende av elnätet och på så sätt ytterligare skynda på övergången till ett samhälle oberoende av fossila bränslen. Med batterier behöver nämligen inte energinät vara ihopkopplade som de är idag. Förnyelsebara energikällor som solkraft och vindkraft generar ju som bekant inte energi hela tiden men om man kan lagra energin så är man inte längre beroende av elnätet.

Om man trots allt åker längre sträckor och behöver ladda sin bil har Tesla vad man kallar ett ”supercharger network”, ett väl utbyggt nätverk av höghastighets-laddningsstationer som på knappt 20 minuter kan ladda upp batteriet till hälften. Nätverket återfinns numera på populära rutter runt om i världen, såväl i Nordamerika, Europa som Asien. Det är dessutom gratis.

Teslas framtid

2008 lanserades den första modellen Roadster. 2012 lanserades Model S. I slutet av 2014 lanserade man en konfigurerad motor till Model S. Nu finns även fyrhjulsdrift till modellen vilket ytterligare förbättrar såväl bilens köregenskaper som prestanda med bättre kontroll och dragkraft. Modellen är också den snabbaste modellen med 4 dörrar någonsin, med en kapacitet att uppnå 60 mph (100 km/h) på 3,2 sekunder.

När man nu uppnått den första milstolpen med mer än 50000 fordon på vägarna runtom i världen är en ny modell på ingång. Model X är ett s.k. Crossover-fordon, ett fordon som tar attribut från två eller flera av de klassiska bilmodellerna och kombinerar dessa i en ny version med nya och spännande funktioner. Vissa bilar har mer lagringsutrymme medan andra göra plats för extra sittplatser, exempelvis genom att man kan vika upp eller ned en tredje rad med säten och på så sätt t.ex. få 7 säten istället för 5.

Model X
Model X